whatsapp

WhatsApp počinje da naplaćuje poslate poruke poslovnim korisnicima

Otkako je Facebook 2014. kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara, niko (pa verovatno ni ekipa u Facebook-u) nije znao kako planiraju WhatsApp učiniti profitabilnim.

Čini se kako su odgovor pronašli u naplati poruka. Ali prije nego što korisnici počnu u panici da bježe sa WhatsApp-a, treba istaknuti kako će se poruke naplaćivati samo komercijalnim korisnicima, odnosno kompanijama.

Uz pomoć novih alata, kompanije će moći preko WhatsApp-a dijeliti razne usluge i informacije – kao što su datumi isporuke ili ukrcajne propusnice za aerodrome.

Sajber kriminalci ciljali najmanje 400 industrijskih organizacija za fišing napade

Cijena poruka i obavještenja biće od 0,5 centi pa sve do 90 centi zavisno od zemlje u kojoj se kompanija nalazi. Drugim rječima, cijena će uglavnom biti skuplja od običnih SMS-ova. Kompanije će takođe morati da plate naknadu i za potvrđene isporuke.

Biće im dopušteno besplatno odgovaranje na pitanja, zahtjeve i probleme korisnika u periodu od 24 sata. Ako ne odgovore u tome roku, odgovore će morati da plate.

iOS sada dodatno štiti uređaje od neovlašćenog pristupa

Kao i svi ostali razgovori, poruke poslate preko API-ja biće kriptovane, odnosno WhatsApp neće moći čitati njihov sadržaj.

Međutim, prema Wall Street Journal-u i dalje postoji mogućnost koja će kompanijama dopustiti skladištenje poruka u dešifrovanom stanju.

Među prvima koji su usvojili ove novitete su Uber, online prodavnica Wish i turistička agencija Booking.com.

Preuzeto: www.itvesti.info