Tesla kupila Bitcoine vrijedne 1,5 milijardi dolara

Prošle sedmice kompanija Tesla je kupila Bitcoine u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara. I ne samo to- uskoro će, kako je najavljeno, prihvatati ovu kriptovalutu kao oblik plaćanja.

Crveno Tesla auto na cesti

Foto: Pixabay

Osnivač kompanije Elon Musk je i ranije isticao da će Bitcoin tek biti široko prihvaćen. A kada on tako kaže- treba ga poslušati s obzirom na to da je trenutno najbogatiji čovjek na svijetu zahvaljujući meteorskom rastu Tesle na berzi.

Turbulentna putanja Bitcoina

 

Bitcoin ilustracija

Bitcoin ilustracija: Pixabay

Poslije ulaganja kompanije Tesla u Bitcoin cijena mu je porasla na preko 43.000 američkih dolara. To je nova rekordna vrijednost kriptovalute. Bitcoin je stalno mijenjao putanju od kada je debitovao na Volstritu u decembru 2017. i ubrzo dostigao vrijednost od 19.300 dolara.  Međutim, ubrzo se i sunovratio 2018. godine (za svoju desetogodišnjicu postojanja) na 4.000 dolara. U poslijednje vrijeme bilježi sve bolje rezultate a do najnovijeg dramatičnog skoka od oktobra 2020, Bitcoin je fluktuirao između 5.000 i 10.000 dolara.

Kompanija Tesla je prošlog ponedjeljka predstavila novu strategiju u prijavi američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti.  U njoj se navodi da bi u budućnosti mogle da rastu Tesline investicije u digitalne valute i drugu "alternativnu rezervnu imovinu".

Iako su u poslednje dvije godine kompanije počele da prihvataju tehnologiju sa digitalnom valutama, koncept poznat kao “blockchain”, stvarna upotreba Bitcoina u osnovi se nije promijenila- i dalje je u velikoj mjeri koriste samo oni koji nemaju povjerenja u bankarski sistem, kriminalci koji žele da peru novac, i oni koji na ovaj način stvaraju zalihe. Mnogi su se rapidno obogatili tako što su uložili u Bitcoin i priče o njihovim uspjesima su obišle svijet. Ali, nedavno se pričalo i o onima koji su prošli sa manje uspjeha, poput Stefana Thomasa koji je zaboravio lozinku koja otključava 350 miliona dolara vrijedne Bitcoine.

Nova era plaćanja

Muškarac u odjelu koji drži Bitcoin natpis

Foto: Pixabay

Da li će ovaj korak koji je napravila Tesla značiti da kriptovalute ulaze na velika vrata u svijet finansija? Stručnjaci nagoveštavaju da je vjerovatno tako.

Zato je recimo, nakon što je Tesla kupila Bitcoine, primjećen osjetan porast u kineskim kompanijama koje proizvode tehnologiju za digitalna plaćanja.

Nova era plaćanja nije na pomolu – ona je već je stigla. Dakle, stvari bi mogle znatno da se promijene ako velike kompanije budu slijedile Teslu i ako počnu prihvatati digitalnu valutu.