Šta sve WhatsApp zna o vama? Postoje noviteti kada je u pitanju ova aplikacija, on je sad u vlasništvu Facebook-a i početkom ove godine najavili su uvođenje novih pravila. Šta to znači?

Foto: whatsapp.com

Dolazi do promjene kada je u pitanju privatnost dvije milijarde korisnika ove popularne aplikacije. Za većinu njih ovo će značiti da će određena količina podataka početi da se dijeli sa Facebook-om. Tamo bi se prikupljeni podaci monetizovali kroz ciljane oglase i slično. Ovo je dovelo do pobune korisnika u cijelom svijetu.

WhatsApp neće zadržavati podatke o tome ko sa kime komunicira, neće partiti lokacije i ne dijeli liste kontakata sa Facebook-om. Svi razgovori su zaštićeni end-to-end ekripcijom koju oni neće oslabiti. Metapodatke o porukama i ostvarenim pozivima ne čuvaju, za razliku od telekomunikacionih kompanija jer je riječ o prevelikom riziku za dvije milijarde korisnika.

Pa šta onda čuvaju?

WhatsApp objašnjava da se primarno dijele podaci sa kompanijama koji su partneri Facebook-a. Na primjer, ukoliko kontaktirate preko ove aplikacije neku kompaniju, podaci iz vašeg razgovora mogu biti iskorišćeni kasnije za stvaranje i plasiranje ciljanih oglasa na Facebook-u. Reklame koje se plasiraju preko Facebook-a nisu namijenjene svih njegovim korisnicima, već upravo onima koje će ovo možda zanimati. Podaci koje će Facebook moći prikupiti preko WhatsApp-a neophodni kako bi stvorio bazu podataka o vama, bolje razumio vaše navike i na taj način vam plasirao reklamu koja je vama namijenjena.

Na sličan način će WhatsApp podieliti navike u kupovini onih koji koriste uslugu Shops na Facebook-u, pa će njima i na ovoj aplikaciji i na Instagramu iskakati personalizovani oglasi.

Ovo se sve odnosi na korisnike koje ne štite evropski propisi. Politika privatnosti za stanovnike Evropskog privrednog prostora (EEA) je zbog evropskih direktiva i zakona, posebno GDPR-a, nešto drugačija, pa dijenjenje podataka sa Facebook-om nije dzvoljeno i kod njih promjene neće biti.

Foto: economictimes.indiatimes.com

Mi naravno tu ne spadamo, tako da ćemo morati dobro razmisliti da li ćemo prihvatiti ova nova pravila ili čak preći na neku novu aplikaciju.

Uložili su veliki trud da objasne svojim korisnicima šta sve WhatsApp zna o njima i da se „ništa ne mijenja“ jer je nakon prve objave o novim pravilima ogroman  broj ljudi je prestao da koristi ovu aplikaciju.

Oni su takođe pomjerili rok za prihvatanje pravila o privatnosti sa 8. februara na 15. maj. Do tada se ništa ne mijenja i možete bezbjedno komunicirati preko WhatsApp-a a šta ćete nakon 15. maja ostaje na vama!

Dobro razmislite, šta će WhatsApp znati o vama, nemate previše vremena!

0Weeks0Days0Hours0Minutes0Seconds