sms

Kako poslati SMS poruku preko računara? (VIDEO)

Evo kako da pošaljete ili pročitate SMS poruku direktno na računaru, bez instaliranja nekih programa na računaru ili čudnih aplikacija na telefonu! Da biste postavili sve vam je potrebno najviše 5 minuta!

Slanje ili čitanje SMS poruka preko računara u suštini nije ništa novo. Međutim, kod Android uređaja to iskustvo nije svedeno na tri dodira kao što je kod iOS uređaja.

Tačnije, iOS već dugo ima tu sjajnu sinhronizaciju sa Mac uređajima preko kojih je moguće slati, ali i pregledati pristigle SMS poruke. Ono što je takođe super kod iOS-a i njihove iMessage aplikacije je to što korisnik može da zna kada je njegova SMS poruka pročitana ili kada se kucka odgovor nazad. Nešto što ustvari ima Facebook Messenger aplikacija.

Ruku na srce, Google-u nije lako da osposobi RCS na Android uređajima jer postoji mnogo različitih aplikacija za SMS dopisivanje. Svaki proizvođač telefona implementira svoju aplikaciju za SMS dopisivanje, a da ne govorimo što korisnici mogu da preuzmu neku SMS aplikaciju trećeg lica sa Google Play prodavnice za te svrhe.

No, rješenje za to se nazire jer je Google objavio da će lansirati novi RCS “Chat” sistem koji će biti kompatabilan sa brojnim mrežnim operaterima i Android Messages aplikacijom.

Ako se sjećate, Google je još 2014. godine lansirao svoju aplikaciju za SMS dopisivanje. Tada se ona nazivala “Google Messages”. Šta više, ona je tada podržavala Android verziju 4.1, dok to danas nije slučaj te ona podržava Android 5 LolliPop ili iznad.

Današnja, Android Messages aplikacija, je znatno evoluirala te osim osnovne funkcije SMS dopisivanja posjeduje i opcije za slanje GIF-ova, nalepnica, glasovnih poruka, sopstvene lokacije i slično. Sve to je skroz super za jednu SMS aplikaciju koja između ostalog ima odličan dizajn i vrlo intuitivan korisnički izgled.

Ok, kod nas još nije stigao taj RCS “Chat” sistem, verovatno zato što dogovor sa mrežnim operaterima još nije realizovan, ali će svakako stići. Ono što je Google omogućio apsolutno svuda je mogućnost SMS dopisivanja direktno na računaru!

U današnjem tekstu želimo da vam pokažemo kako da koristite tu novu funkciju Android Messages aplikacije, osim toga što smo vam priložili njeg kratak istorijat. Pa, započnimo sa “korak po korak” uputstvom.

*Napomena

– Android Messages po svemu sudeći možete instalirati na uređajima koji su niže verzije Android-a, ali opciju za SMS dopisivanje preko računara možete koristiti na Android 5 Lollipo uređajima ili iznad.

– Aplikacija pri preuzimanju zauzima oko 15 MB, međutim nakon instaliranja ona zauzima čak 45 MB.

– Kako bi vaš telefon zapamtio računar sa kojim se sinhronizuje, potrebno je kliknuti na prekidač “Zapamti ovaj računar” koji se nalazi u okviru stranice “messages.android.com”.

Kako slati SMS poruke sa računara?

1. Prvo preuzmite Android Messages aplikaciju sa Google Play prodavnice ili priloženog linka:

>> Android Messages <<

2. Zatim je pokrenite i postavite kao podrazumjevanu aplikaciju za SMS dopisivanje.

3. Kada pristupite Android Messages aplikaciji, odnosno kada se pojave sve vaše SMS prepiske, dodirnite na “tri tačkice” taster u gornjem desnom uglu ekrana kako biste pristupili dodatnim opcijama.

4. U padajućem panelu dodirnite na “Messages za web” (eng. messages for web) taster.

5. Sada pristupite stranici “messages.android.com” ili kliknite OVDE.

6. Potom na telefonu dodirnite na plavi taster “Skenirajte QR kod” (eng. scan QR code).

7. Kada se na telefonu pokrene kamera, uperite ga prema ekranu računara i skenirajte QR kod koji vam je tu priložen.

To je to! Uspešno ste sinhronizovali vaš telefon sa računarom i sada možete da šaljete ili čitate poruke preko njega.

messages.android.com” stranicu možete da sačuvate u okviru svog internet pregledača jer se sinhronizacija sa telefonom takođe čuva. Shodno tome,vi ne morate svaki put da skenirate QR kod, već je dovoljno da kliknete na sačuvanu “messages.android.com” stranicu tj. bookmark, i spremni ste za SMS dopisivanje preko računara.

Kao što vidite, kontakti su vam takođe sinhronizovani, a sve prepiske koje ste već na telefonu napravili će biti prikazani na računaru.

Ne zaboravite, ukoliko vam je pisano uputstvo previše komplikovano, uvijek možete pogledati video: