16K

Sonyjeva 16K rezolucija

Nadležni iz japanske kozmetičke kompanije Shiseido, odlučili su da hol svog istraživačkog centra u Jokohami ukrase povećim ekranom visoke rezolucije. Posla se latio Sony (a ko bi drugi), čiji su inženjeri sastavili „televizor” (19,2 × 5,4 metra) koji je zauzeo dva sprata.

Rezolucija od 16K toliko je velika da iz blizine nema zamućenosti, pa pogled vjerovatno djeluje kao neka kvazi-virtuelna realnost. Sličan poduhvat kompanija je izvela na tokijskom aerodromu prije pet godina, ali su vidljive ivice mnoštva ekrana bile uočljive, pa ekran nije djelovao kao cjelina. Pri konstrukciji je korišćena Crystal LED tehnologija, što je Sonyjevo ime za microLED (svakom pikselu je dodeljana mikroskopska dioda), sa kojom i Samsung eksperimentiše. Ona ne zahtjeva pozadinsko osvjetljenje, svetlija je od OLED a isporučuje sličnu dubinu crne (takođe je i za ovolike formate preskupa).

Još uvek smo daleko od duplo manjeg standarda, tako da se može pretpostaviti da će decenije proći dok 16K postane komercijalan. Što se sadržaja tiče, prikazuje se namjenski snimljen film o životinjskom svijetu koji je u prirodnoj veličini. Nije poznato kako je ovo učinjeno, ali je po svoj prilici na 8K snimak primnenjen tkz. demosaicing metod, gdje poseban algoritam „pretpostavlja” šta bi dodatni pikseli trebalo da prikazuju. Sličnu obradu čini i 4K televizor kada emituje 1080p sadržaj.

Preuzeto: www.sk.rs