Najčešće rješenje za IT probleme? Restart!

Restart, najčešće rješenje za IT probleme. Zapitajte se kada ste poslednji put restartovali Vaš računar, vjerovatno niste sigurni. Nije teško steći naviku da samo prebacite računar u sleep mode, i kada vam je potreban samo ga „probudite“.

Ono što možda niste znali jeste da neredovno pokretanje računara, barem jednom nedeljno, može smanjiti njegovu efikasnost, izazvati probleme i usporavanje. Ponovno pokretanje održava računar zdravim i može riješiti probleme koje imate sa memorijom ili nekom određenim programima koji ne funkcionišu ispravno.

Evo nekoliko razloga zašto je dobro restartovati računar:

 1. Čisti se memorija

Različiti programi koji se izvode u pozadini ili se trenutno koriste, zauzimaju dio memorije (RAM) i punjenjem ove memorije može doći do pogoršanja rada računara, sporog učitavanja, paljenja i otvaranja programa. Može doći do „curenja memorije“, odnosno do toga da se program ne zatvori pravilno i onda on nastavlja da koristi memoriju iako nije otvoren. Restartovanjem se prazni memorija i zaustavljaju svi programi.

 1. Rješava softverske „glitches“ – propuste

Ukoliko neka funkcija ne radi ispravno, kao na primjer padajući meni koji se ne pojavljuje ili pretraga koja ne radi, to ukazuje na postojanje „glitch-a“. Ponovno pokretanje računara često rješava sve ove vrste softverskih kvarova potpunim resetovanjem softvera i okruženja radne površine.

 1. Može da riješi probleme sa Internetom i Bluetooth vezom

Retsartovanje treba da bude vaša prva opcija. Problemi sa Internetom i Bluetooth vezom često se dešavaju ukoliko niste dugo ponovo pokretali računar ili zbog mrežnih problema. Za ovu opciju je potrebno najmanje vremena kada su kvarovi sa mrežom u pitanju (manje nego kod provjere modema i rutera).

 1. Ubrzava performans računara

Često ćete značajno ubrzati računar restartovanjem, kombinacija čišćenja RAM-A i brisanja privremenih datoteka i procesa omogućava da vaš računar radi najbrže što more.

 1. Ušteda vremena

Ako svakog dana potrošite 1 do 2 minuta više nego što je potrebno da bi se neki program otvorio, video učitao i slično to dovodi do nekog prosjeka od 15 minuta dnevno, a čak i do dva sata nedeljno izgubljenog vremena. Ovo bi potencijalno moglo biti eliminisano ponovnim pokretanjem računara barem jednom nedeljno.

 1. Rješava hitne probleme

Postoje određeni problemi koji ukazuju na potrebu za ponovnim pokretanjem sistema, a ako to ne učinite, mogu nastati dugoročniji problemi. Takođe postoje slučajevi kada biste definitivno trebali ponovo pokrenuti sistem kako biste se uvjerili da se stvari poput ažuriranja softvera pravilno primjenjuju.

Evo nekoliko slučajeva kada vam ponovno pokretanje sistema može pomoći da riješite novi problem:

 • Ako se računar zagrije
 • Ako ventilatori u Vašem uređaju stvaraju pretjeranu buku
 • Nakon ažuriranja softvera
 • Nakon što instalirate novi hardver
 • Imate otkazivanja aplikacija
 • Stvari se smrzavaju ili im treba duže nego obično da bi se otvorile
 • Datoteka ili aplikacija neće da se otvori

Zaključak: Restart jeste najčešće rješenje za Vaše IT probleme.