Mail

Kako da napišete mejl na koji će vam baš svako odgovoriti?!

Slanje “hladnog mejla” može vas dovesti do novog klijenta, zaposlenog ili, čak, novog posla. Međutim, kao što vjerovatno znate iz iskustva, pokušaj da ostvarite kontakt s nekim koga nikada niste upoznali može biti pucanj u prazno. Srećom, postoje dokazane taktike kojima možete povećati izglede da dobijete odgovor na takav mejl.

Keith Ferrazzi, autor najprodavanijeg vodiča za uspešnu karijeru “Never Eat Alone”, otkriva šta je “upalilo” u njegovom slučaju. Evo što Ferrazzi preporučuje pri slanju mejlova tog tipa.

Neka naziv vašeg imejla privuče njihovu pažnju

Bez obzira na to šta pišete, vaša e–pošta neće biti pročitana ako naziv mejla nije zanimljiv. – Usredsredite se na svoj adut, bilo da je to vaš zajednički kontakt, bilo specifična vrijednost koju možete ponuditi – piše Ferrazzi.

Pošaljite ga na početku ili na kraju dana

Zaposlena osoba vrlo verovatno neće primjetiti vašu poruku ako je šaljete tokom radnog vremena. Slanje mejla neka vam bude prva stvar koju ćete učiniti ujutro, ili je ostavite za kraj radnog dana. Tada je najverovatnije da će osoba s kojom pokušavate da stupite u kontakt provjeriti svoju primljenu poštu.

Neka poruka bude kratka

Razmislite o tome kako vi čitate primljenu e-poštu. Ako ne možete doći do poente u prvih nekoliko rečenica, velika je vjerovatnoća da će takav mejl bespovratno završiti u smeću.

Podstaknite osobu na preduzimanje daljnjih koraka

– Neka vaš prvi zahtev bude jasan i jednostavan – savetuje Ferrazzi.

Umjesto da pišete nešto poput “Volio bih da nekada popijemo kafu” ili “Želio bih da sa Vama razgovaram telefonom”, predložite im vrijeme i datume koji vama odgovaraju i napomenite koliko bi poziv/sastanak trajao.

Pročitajte svoj mejl naglas

Samo tako ćete proveriti kako vaš tekst zaista zvuči i je li dovoljno razgovoran i jasan.

Provjerite pravopis i gramatiku

Budući da na internetu jednostavno možete pronaći brojne stranice za provjeru pravopisa i gramatike, nemate izgovor da se u vašem mejlu nađu greške koje će ukazivati na to da ste nemarni ili u žurbi.

Izvor: Manager.ba
Foto: Pixabay

Šta je Office 365?

Kompletan računar je stao u jedan jedini miš