google

Google Chrome sprema opciju koja štedi internet

Zahvaljujući rješenjima kao što je AMP, te progresivne web aplikacije, sajtovi sa danas pokreću sve brže, ali stranice koje imaju više podataka i dalje predstavljaju izazov. Ipak, izgleda da Google Chrome ima rješenje i za ovaj problem.

Skype je nakon 15 godina konačno dobio jednu korisnu funkciju

Naime, radi se o opciji Heavy Page Capping, koja korisnicima dozvoljava da unaprijed podese maksimalnu veličinu za stranice koje otvaraju, da bi, ako opcija premaši podešenu veličinu (na primjer 1MB), dobili obavještenje o tome, te mogućnost da pauziraju učitavanje. Ipak, potrebno je da izabrana web stranica podržava „pause sub-resource request,“ a da bi opcija funkcionisala. Kako se navodi u izveštajima, nova opcija bi trebalo da stigne na PC, Mac, Linux, ChromeOS i Android, što bi, kada je potonji u pitanju, moglo da bude prilično korisno, budući da je mobilni internet često ograničen, te skuplji.

chrome

YouTube uvodi novi alat koji spriječava krađu video materijala

Da bi testirali novu opciju, zainteresovani moraju da na svoje uređaje otpreme Google Chrome Canary, te u adress bar ukucaju chrome://flags/#enable-heavy-page-capping, što će ih odvesti u podešavanja, gdje mogu da izaberu između “default”, “enabled”, “enabled (low)” i “disabled” opcije. Opcija „low“ stranice ograničava na 1MB, dok “enabled” izdaje upozorenje na 5MB.