Finski operater već nudi 5G mrežu

Već je poznato kako će prvi pametni telefoni, routeri i tableti sa podrškom za 5G mreže na tržište stići tokom sljedeće godine.

Poneki operateri u svrhu promocije već najavljuju sopstvene 5G usluge, a među njima se odnedavno nalazi i finski telekomunikacioni operater Elisa koji djeluje u Finskoj i Estoniji.

Spomenuti operater čak je objavio i pakete 5G usluga koje će nuditi zajedno sa pripadajućim cijenama, s time da je naglasak stavljen na neograničeni saobraćaj sa brzinama prenosa podataka od maksimalno 600 Mb/s (maksimalno 20 GB mjesečno u roamingu na područiju EU).

Elisina 5G mobilna mreža za sada je dostupna na ograničenom područiju finskog grada Tamperea i estonskog glavnog grada Tallinna. Ponuđene su dve različite naravno očekivano skupe tarife, jedna za tablete i modeme s cijenom od 44,90 evra mjesečno i druga za mobilne telefone s cijenom od 49,90 evra mjesečno (uključuje i neograničene pozive).

Ipak, treba naglasiti da je ova usluga zapravo marketinški potez i demonstracija mogućnosti 5G mreža uoči takmičenja za dodjelu frekvencija koji će se dogoditi ove jeseni.

Upravo je Elisa omogućila prvi video poziv ostvaren putem 5G mreže, finski ministar saobraćaja i telekomunikacija Anne Berner na taj je način stupio u kontakt sa estonskim ministrom finansija i infrastrukture Kadrijem Simsonom (komunikacija je vršena pomoću nespecifikovane opreme kompanije Huawei).