Facebook je privatne objave korisnika postavljao kao javne

Početkom ove godine Mark Zuckerberg je, kao svoju novogodišnju odluku, najavio kako će ove godine "popraviti Facebook", baš kao da je znao šta slijedi – skandal za skandalom. I dok još nisu sasvim izbrisane negativne posledice velikog curenja podataka i korišćenja istih za političke svrhe, svako malo javi se neki novi problem sa koji pokazuje koliko je ova društvena mreža zapravo nepouzdana kad je riječ o čuvanju privatnosti svojih korisnika.

Najnovije otkriće je bug u Facebook-ovom sistemu koji je od 18. do 22. maja zadesio oko 14 miliona korisnika. U tom razdoblju su sve njihove objave "po defaultu" bile postavljene kao javne, iako su korisnici možda hteli da ih podjele samo sa prijateljima ili nekima od njih. Opcija koja određuje ko će koji post moći da vidi nakratko je "zaboravila" korisnička podešavanja i sve objavljeno označavala kao javno i dostupno svima.

Facebook je nakon nekoliko dana, 27. maja, uočio problem, popravio ga, te sve upitne javne objave ponovno učinio privatnima. Ali, korisnici zahvaćeni ovim problemom možda su u navedena četiri dana slučajno već učinili štetu samima sebi objavljujući javno nešto što tako nije trebalo biti (pritom ne proveravajući podešavanja privatnosti).

Kako bilo, Facebook se izvinio korisnicima, a svima koji su bili zahvaćeni ovim problemom uputiće obaveštenje o tome da provere šta su objavljivali i ko je sve njihove statuse ili slike mogao da vidi.

Preuzeto:www.itvesti.info