5G

Do 2020. razvoj 5G mreža u većim evropskim gradovima

Novim paketom mjera postaći će se ulaganje u razvoj 5G mreže u svim većim evropskim gradovima do 2020. godine. “Mreža je oduvjek bila preduslov za napredak. Novi zakonodavni okvir osnažuje i postavlja mrežu kao kamen temeljac razvoju novih tehnologija“, istakla je izvestilac Pilar del Castillo Vera (EPP) iz Odbora za industriju, istraživanje i energetiku u raspravi o Paketu o telekomunikacijama na plenarnoj sednici u Evropskom parlamentu.

Zastupnici Evropskog parlamenta, polovinom nedjelje, su velikom većinom podržali Uredbu kojom će se sniziti cijene međunarodnih poziva unutar Evropske unije, povećati ulaganja u razvoj mreža visokih kapaciteta i osigurati veća zaštita potrošača. Cijene međunarodnih poziva biće jeftinije od 15. maja 2019. Pozivi s fiksnih i mobilnih telefona unutar Evropske unije ograniči će se na 19 centi, a cijena jednog SMS-a na šest centi.

Zastupnici Evropskog parlamenta su se u raspravi složili da je pristup savremenim internet i digitalnim uslugama potrebno osigurati i u ruralnim područjima, a ne samo u urbanim sredinama. „Internet više nije luksuz, već pravo čovjeka“, istakla je potpredsednik Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Dita Charanzová (ALDE).

Izmjenama će se osigurati i veća zaštita prava potrošača. Biće jednostavnije promjeniti operatera, a korisnici će imati pravo da traže odštetu ako im operater pokuša otežati odlazak. Države članice treba da osiguraju jednak pristup, te izbor elektroničkih komunikacijskih usluga osobama s invaliditetom, a uspostavi će se i obrnuti sistem za uzbunu 112. Njime će se građane obaveštavati SMS porukom o neposrednim prirodnim katastrofama, nadolazećim požarima, poplavama, kao i terorističkim napadima i slično.

Nakon što odluku potvrdi Vijeće EU-a, zemlje članice Evropske unije imaće dvije godine da paket mjera implementiraju u nacionalna zakonodavstva.

Autor: SEEbiz