Zašto je važno kako čuvate podatke? Izgubljena lozinka zaključala Bitcoin bogatstvo

Bitcoin groznica trese cijelu zemlju, a vrijednost ove najpoznatije svjetske kriptovalute vrtoglavo raste. Naime, vrijednost btc-a je porasla za čak 700 odsto, od kada je pandemija prvi put proglašena u martu 2020. Novi rekord zabilježen je prošle sedmice kada je vrijednost poskočila za 14 odsto nakon što je kompanija Tesla uložila 1,5 milijardi dolara u kupovinu Bitcoina. 

Zlatni Bitcoin logo na kovanici

Ilustracija: Pixabay

Iako niko ne zna koliko će vrijediti sjutra ili za mjesec dana svi žele da ulože i da se obogate na brzinu.

Ali, šta se dešava kada bogatstvo zarađeno na btc-u ne možete da iskoristite jer ste zaboravili lozinku za svoj digitalni novčanik?

Stefanu Thomasu, njemačkom programeru koji živi u San Francisku, preostala su dva pokušaja da otkrije lozinku koja od ove sedmice vrijedi skoro 350 miliona dolara. Naime, lozinka bi mu omogućila da otključa hard drajv, poznatiji kao IronKey (ili privatni „ključ“) za otključavanje digitalnog novčanika u kojem se nalaze Thomasova 7.002 Bitcoina.

Muškarac u sakou gleda u sto sa rukom na čelu

Foto: Andrea Piacquadio, Pexels

Problem je u tome što je Thomas prije nekoliko godina izgubio papir na kojem je zapisao lozinku za svoj IronKey, koji korisnicima daje 10 pokušaja da unesu tačnu kombinaciju prije nego što zauvijek zaključa sadržaj koji se nalazi u njemu. Od tada je Thomas je isprobao osam svojih najčešće korištenih šifri – bezuspješno.

“Samo bih legao u krevet i razmišljao o tome”, rekao je Thomas za New York Times. “Tada bih otišao do računara s nekom novom strategijom, ali kada ni to ne bi uspjelo opet bih bio očajan.”

Bitcoin: Vaša vlastita banka

Do svog bogatstva došao je 2011. godine, dok je živio u Švicajcarskoj, tako što mu je rani fanatik ove kriptovalute poklonio 7.002 bitcoina kao nagradu za izradu animiranog videa “Šta je Bitcoin?”, koji je tada mnoge ljude upoznao s ovom tehnologijom. Iste te godine je izgubio “ključ” od digitalnog novčanika u kojem se nalazio Bitcoin. Od tada, budući da je vrijednost kriptovalute skočila i pala a on nije mogao doći do novca, Thomas “baca u vodu” ideju da ljudi trebaju biti sami svoje banke i držati svoj novac. Za New York Times je rekao:

“Cijela ova ideja da budete vlastita banka… – dopustite mi da to kažem ovako: izrađujete li sami cipele? Razlog zašto imamo banke je taj što se ne želimo baviti svim onim stvarima koje banke rade.”

I drugi “ljubitelji”  Bitcoina osjetili su ove poteškoće ideje da budu vlastita banka.  Mnogi od učesnika najvećih razmjena bitcoina tokom godina – uključujući i nekada poznatu razmjenu Mt. Gox – izgubili su “privatne ključeve” ili su im ukradeni i na taj način ostali su bez vrijednih Bitcoina.

Što se tiče Thomasove izgubljene lozinke i nemogućnosti da pristupi svom Bitcoin bogatstvu- on je odlučio da za sada ostavi IronKey u siguran objekt – neće reći gdje – u slučaju da kriptografi dođu do novih načina probijanja složenih lozinki. Ako ga drži daleko, pomaže mu da ne razmišlja o svemu što ga je snašlo, rekao je.

“Došao sam do tačke kada sam sebi rekao: Neka to ostane u prošlosti, barem zbog mog mentalnog zdravlja “, prenosi New York Times.